Zijn zowel uw tand áls uw tandwortel beschadigd, dan kunnen deze het beste vervangen worden door een brug of een tandheelkundig implantaat met daarop een kroon. Een brug is een vaste combinatie van drie of meer elementen aan elkaar die wordt toegepast om één of meer missende tanden of kiezen te vervangen. Een brug omspant het deel waar uw tanden ontbreken en wordt aan weerszijden hiervan bevestigd aan aangrenzende tanden.
Een kroon is een kapje van metaal en/of porselein dat precies over een afgeslepen tand of kies past. Het kapje zit op de tand of kies vastgelijmd. Door een kroon krijgt de tand of kies zijn oorspronkelijke vorm en functie weer terug. Een kroon vervangt het zichtbare gedeelte van een tand of kies. Een porseleinen kroon heeft het uiterlijk van een natuurlijke tand en is een mooie oplossing voor tanden of kiezen die beschadigd, verkleurd of gebroken zijn.
Mochten slecht gevormde tanden al flink gerestaureerd zijn, kan de tandarts het maken van kronen adviseren. Hierbij wordt aan alle kanten van de tand ongeveer 2mm afgehaald en kan door de tandtechnicus een kroon gemaakt worden. Door aan de ene tand iets meer te slijpen en aan de andere tand iets minder kan er een standverandering gerealiseerd worden. Voor deze optie wordt vaak gekozen als er al menig kroon aanwezig. Ook hier geldt weer dat het alleen mogelijk is als de tanden niet te scheef staan ten opzichte van elkaar. Natuurlijk kan er ook voor een samenspel van de verschillende opties gekozen worden. De tandarts kan een op maat gemaakt plan geven.
Met een brug kan een ontbrekende tand of kies vervangen worden. Een brug zit vast aan twee of meer pijlers, dat zijn afgeslepen tanden of kiezen aan weerszijden van de open ruimte van de ontbrekende tand of kies. Een brug bestaat uit twee of meer kronen die op pijlers passen en een brugtussendeel, ook wel 'dummy' genoemd.
Het kan zijn dat er eerst een voorbereidende behandeling nodig is. Bijvoorbeeld een vulling, wortelkanaalbehandeling of implantaatbehandeling. Om de tand te versterken kan er een pin of opbouw nodig zijn. De tandarts slijpt de tanden of kiezen waar de brug op komt om ruimte te maken.
Voor een brug op implantaten plaatst de tandarts een opbouw in het implantaat. Er wordt een afdruk gemaakt van het gebit. Dit kan met een afdruklepel (happen) of digitaal (scannen). Ook wordt vastgelegd hoe je dichtbijt en wordt de kleur van de brug bepaalt. De tandarts kan de brug zelf maken of uitbesteden aan een tandtechnieker.
Om de omslepen tand of kies te beschermen wordt er een (tijdelijk) noodbrug geplaatst. Als de definitieve brug klaar is wordt de brug gepast en bekeken. Daarna zet de tandarts de brug vast.
Kronen en bruggen zijn bedoeld als duurzame vervangingen voor tanden en kiezen. Ze benaderen de oorspronkelijke vorm en functie zoveel mogelijk. Een behandeling voor een kroon of brug is ingewikkelder dan voor een gewone vulling. U zult dan ook enkele keren bij uw tandarts moeten terugkomen.